Så jäkla drama

I dag har jag stannat hemma från jobbet, eftersom en begynnande förkylning tycktes vilja expandera och ta över min stackars kropp. Fördelen med att ha en hel dag för sig själv är ju ofrånkomligen alla extra timmar som blir över till kulturkonsumtion.

Än så länge har jag hunnit med att spana in de två första avsnitten av TV4:s nya kriminalserie Maria Wern – Främmande fågel, som faktiskt visade sig vara klart mycket bättre än förväntat. Sveriges största tv-kanal och egenproducerat drama brukar ju vanligtvis inte innebära automatisk storsuccé. Men här har man faktiskt lyckats hitta ett makligare tempo, där tid lämnas för reflektion och utveckling av en mer mångbottnad handling. Eva Röse, Fares Fares och Allan Svensson i huvudrollerna övertygar – kanske för att manuset för en gångs skull inte är så styltigt att man får kväljningar? Ibland är det nästan synd om många svenska skådespelare. Man tror att de är genomusla, när det i stället ofta handlar om alla stinkande pappersbuntar vars sidor fylls av stapel på stapel av klyschor. Premiär i rutan i kväll klockan 21.00.

För att uppnå lite balans måste jag dock varna för kommande Oskyldigt dömd, även den i fyran, med bland andra Mikael Persbrandt och Helena af Sandeberg i skådespelarlistan. Där snackar vi om att göra Barnens detektivbyrå, fast för äldre tittare. På TV4:s pressträff härom veckan visades den första episoden och efteråt, när vi alla i publiken hade fått oss ett gott skratt (på fel ställen dock), bjöds aktörensemblen upp på scenen. Och det enda de gjorde var att mer eller mindre ursäkta sig för slutresultatet och mumlade något om "det blir bättre under seriens gång" samt "dagens produktionsvillkor leder till ett närmast omänskligt inspelningstempo". Hehe, bra med lite självinsikt i alla fall. En av årets kalkoner i hösttablån, mina damer och herrar.

Hur som haver. Nu återstår några timmar till av den här konvalescensdagen. Funderar starkt på att äntligen kolla på Caligula, som jag köpte i somras. Lite romersk dekadens och nakenhet har väl aldrig skadat, så här cirka 2 000 år efter att allt det här hände på riktigt?

Kommentarer
Postat av: Carsten Pump

Allan är även lysande i Svensson, Svensson. (Som tyvärr är en vedervärdig serie, men Allan är bra. Kanske inte lysande, men vad fan.)

2008-09-23 @ 11:07:48
URL: http://www.carsten-pump.de
Postat av: Martin

Då kanske det är ännu ett exempel på en i grunden duktig svensk skådis som får tampas med ett uselt manus!

2008-09-23 @ 17:41:35
URL: http://metaliv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0