Skolexempel (på en riktig vinnarfilm)

Åh, i dag är jag så sjukt trött. Var ute en sväng i går kväll, därav den totala kraftlösheten.

Först var det släppfest för nya Pittstim-boken, sedan vidare öldrickande och socialiserande på Söder, innan en taxi tog mig och Michelle till Berns och en fest till T.I.:s ära. Mycket trevligt, mycket trevligt!

Hur som helst vill jag verkligen rekommendera filmen Entre les murs, eller The Class, som den heter på engelska. Det är årets vinnare på Cannes-festivalen och en överraskande tät skildring av en högstadieklass i Paris ytterområden, som följs under ett års tid (det är fiktion, ingen dokumentär alltså). Allt är uteslutet filmat i klassrummet och i andra skolutrymmen. I stället för att på något sätt försöka leda in publiken på subjektiva spår återger den rätt och slätt vardagen och de interaktioner som sker mellan franskläraren François och de pluggtrötta tonåringarna. Ingen perfekt, men alla tycks, som i verkliga livet, på gott och ont färgade av miljö och uppväxtkontext.

En kuriosagrej är att författaren till den bok som dramat baseras på även spelar huvudrollen. François Bégaudeau är hans namn (mannen på bilden nedan). Non Stop Entertainment har för övrigt köpt distributionsrätten i Sverige och filmen lär gå upp på biograferna i vårt avlånga land innan årets slut, alternativt i början av 2009.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0