Programförklaring

Tidigare i dag släpptes Stockholms filmfestivals programtidning. Eftersom biofesten ligger mig väldigt varmt om hjärtat, bland annat efter ihärdigt jobbande 2006, passade jag självklart på att skriva några korttexter samt två artiklar till publikationen.

Det är alltid roligt att bli publicerad och att få se mängder av gratisfilm. Dessutom har jag fått en tjock bunt fribiljetter för besväret, så mitt och Git Scheynius förhållande kan säkert komma att få en fortsättning. Hallå, hon älskar ju film precis som jag.

För att fylla ut bloggen med material lägger jag nedan upp mina två artiklar. Båda skrevs med väldigt kort varsel, kvällen innan deadline. Därför var möjligheten till mer ingående research och spännande infallsvinklar inte helt optimal.

"Jakten på den försvunna Osama

WHERE IN THE WORLD IS OSAMA BIN LADEN? är Morgan Spurlocks jakt på världens mest efterspanade man. På vägen får han insikter i stormaktspolitiken och finner kärleken till sitt ofödda barn.


Dokumentärfilmaren Morgan Spurlock räds inte de stora ämnesvalen. Senast han var aktuell, 2004, nominerades SUPER SIZE ME till en Oscar. Nu är mannen med den karaktäristiska mustaschen tillbaka på nytt. Den här gången ligger jakten på världens mest efterspanade man, Osama Bin Laden, i fokus.

Precis som senast sätter regissören sig själv framför kameralinsen. Hans mål är att, samtidigt som den ökände terroristen eftersöks i Pakistan och Afghanistan, ge en förklaring till konflikterna i Mellanöstern och kriget mot al-Qaida. På sin väg träffar Spurlock en mängd människor som delar med sig av sin syn på stormaktspolitiken. Den publikfriande humorn och det breda tilltalet från debutfilmen är i högsta grad närvarande även här.

Det spektakulära till trots är WHERE IN THE WORLD IS OSAMA BIN LADEN? i grund och botten en blottläggande dokumentär om den paranoida värld vi lever i. Men den låter också tittaren ana ett avlägset ljus i mörkertunneln. Spurlock fick under arbetets gång det glädjande beskedet om att han skulle bli pappa för första gången. Och frågan han ställer sig är allmänmänsklig: 'Vad är det för verklighet som mitt barn föds in i?'."

"Allt om W. Bush

Efter åtta år i Vita huset närmar George W. Bushs tid vid makten sitt slut. Trefaldigt Oscarbelönade Oliver Stones kontroversiella och satiriska dramabiografi W. sätter storstilat punkt för en era som har älskats av politiska komiker.


Det politiska skämtandet har varit en del av George W. Bush vardag under tiden i Vita huset. Många minns exempelvis Will Ferrells och John Stewarts långlivade sketchimitationer av Texasrangern. Men när en tungviktare som den trefaldigt Oscarbelönade Oliver Stone gav sig in i leken, med ett offentliggörande av W.-planerna, stegrades genast insatserna. Faktum är att inget av de stora inhemska filmbolagen ville ge sig på ett så omstritt projekt som att göra en film om ett alltjämt sittande amerikanskt statsöverhuvud.

Till skillnad från Oliver Stones tidigare presidentfilmer JFK och NIXON innehåller W. mer biografiska inslag, som också varvas med humor. Regissören har själv sagt att han vill uppnå ett resultat som liknar ett annat minst sagt omdebatterat personporträtt, Stephen Frears THE QUEEN."

Kommentarer
Postat av: Anders och Bitte

Hej! Vi som bor långt bort och inte kan se eventuella reklamaffischer undrar vilka datum som gäller för Stockholms Filmfestival. Kan vi pricka in nån av filmerna i mitten av november när vi är på tillfälligt besök?

Och grattis till lillebror, också!

2008-10-22 @ 22:06:52
Postat av: Martin

Tack så mycket! Det känns tryggt att ha ålderdomen säkrad...Festivalen håller på mellan den 20 och 30 november, så förhoppningsvis hinner ni med att se några filmer. Av det jag sett hittills, på förhand, vill jag starkt rekommendera franska Mellan väggarna (Entre les murs/The Class), italienska Gomorra och ryska Mermaid.Hoppas att ni har det bra i Sarajevo!

2008-10-23 @ 01:05:54
URL: http://metaliv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0